”Ska du gå ner i vikt – ät så lite som möjligt”. Det är en klassisk rekommendation till dig som försöker tappa kilon. Att det inte fungerar särskilt bra vet du säkert redan, särskilt om rådet leder dig till att hoppa över måltider. Förklaringen hittar du i hjärnan.

När blodsockret är lågt och magsäcken är tom skickas signaler till hjärnan som kommenderar ”Ge mig mat NU!”. Bland annat är det det kraftfulla hormonet grelin som involveras, och föga förvånande är det inte salladsblad som vi längtar efter när grelinet cirkulerar i blodomloppet. Nej, kaloririk mat, rik på fett och socker, är det vi instinktivt letar efter.

I ett intressant experiment utsattes en grupp med försökspersoner för två olika bilder, en på kalorisnål sallad och en på bakelser. Personernas hjärnaktivitet uppmättes när bilderna visades. Den enda skillnaden mellan försökspersonerna var att halva gruppen hade ätit frukost och den andra hoppat över frukosten.

Vilka är de nyttagaste grönsakerna!

Forskarna kunde se en markant skillnad; Hos de personer som inte hade ätit någon frukost noterades en våldsam aktivitet i vissa centra i hjärnan när bilden på den onyttiga maten visades upp. För salladsbilden var det nästan ingen reaktion alls. Hos de som ätit tidigare på dagen syntes ingen ökad aktivitet vare sig för salladsbilden eller för bakelserna.

Hjärnan styr vad vi gör. Visst kan vi med exceptionell viljekraft undvika bakelserna även om delar av hjärnan kommenderar oss att kasta oss över kaloribomberna. Men det är inte lätt, och de allra flesta av oss faller så småningom dit när vi inte längre orkar hålla karaktären i schack.

Vad ska jag äta istället för potaits, pasta och ris!

För att lyckas med din viktminskning på lång sikt är inte lösningen att du ska hoppa över måltider eller tro att du måste gå runt och vara hungrig. Sannolikt leder det till en motsatt effekt. Istället ska du äta regelbundet och undvika hungerskänslorna som gör dig till slav under de hormoner och signalsubstanser som får hjärnan att skrika efter onyttigheter. Mycket riktigt visar det sig också att överviktsproblem är betydligt större hos de som slarvar med frukosten.

Publicerad: 2019-10-03

Tillbaka