Äter du regelbundet, men upplever att magen ändå ständigt kurrar? Då ska du läsa det här!

Du äter en hälsosam måltid och känner dig belåten – men mättnaden varar bara i någon timme innan suget börjar komma smygande igen. Känner du igen dig?

Många upplever att de ständigt går runt och är lite småhungriga, vilket gör det väldigt svårt att hålla vikten. Suget efter något att stoppa i munnen finns där hela tiden och magen börjar kurra långt innan det är dags för lunch eller middag.

Så vad kan du göra för att bli av med de konstanta hungerkänslorna? Kostexperterna Ola Lauritzson ger sina bästa tips!

Res dig upp och rasa i vikt!

1. Satsa på en bra frukost
En välkomponerad frukost får igång kroppen och gör att du håller dig mätt längre. Rata sötade frukostflingor, fiberfattiga juicer och sockrade yoghurtar och satsa istället på rena råvaror utan konstiga tillsatser.
– Havreflingor är ett bra exempel på frukostmat som innehåller mycket protein. Även ägg är väldigt bra som frukost, säger Ola Lauritzson.

2. Jämna ut blodsockret
En av de främsta anledningarna till hunger mellan måltiderna är att blodsockernivåerna åker bergochdalbana. Det sker när vi äter för mycket socker och andra snabba kolhydrater som ger ett snabbt insulinpåslag, men snart får blodsockret att krascha igen.
– Kasta ut maten som får blodsockerkurvan att galoppera. Många äter för mycket produkter som innehåller snabba kolhydrater med högt GI, som socker och vetemjöl, säger Ola.

3. Ät varm mat
Tänk på att varm mat mättar bättre än kall mat. Äter du en kall måltid, så avsluta gärna med en kopp varmt te.

4. Få i dig mer protein
Protein mättar bra och håller dig mätt länge, så försök att öka mängden protein i dagens alla mål.
– Det behöver inte vara en stor köttbit, utan kan vara vegetabiliska proteinkällor, som böner och linser, säger Ola Lauritzson.

Går det att förebygga depression med träning?

5. Komplettera med grönsaker
Fyll ut måltiderna med grönsaker, som ger fibrer och extra volym.
– Du kanske till och med kan inleda måltiden med en rejäl sallad som ”bottnar” i magen utan att ge så mycket energi.

6. Var försiktig med mellanmålen
Försök att vänja kroppen vid att äta tre ordentliga och mättande mål om dagen. Om du hela tiden småäter mellan måltiderna, fikar på eftermiddagarna och tar en kvällsmacka innan sänggåendet så blir kroppen van vid att hela tiden få energi mellan målen. Om du alltid tar en bulle till kaffet så börjar kroppen förvänta sig det.
– Mycket av det vi gör är en betingad reflex eller vana. De svåraste beroendena är ofta inte fysiska utan invanda sociala och mentala mönster, säger Ola.

7. Välkomna hungern
Tänk på att hunger är en naturlig mänsklig känsla och inget som är farligt. Du dör inte av att vara lite hungrig i ett par timmar.
– I vår tid och generation finns maten alltid nära till hands. Vi blir nästan rädda när vi blir hungriga och det behöver man inte

Publicerad: 2019-10-15

Tillbaka