Tillbaka igen efter ledigheten är det slut både på lata dagar och slöseri med pengar. Nu gäller det att strama upp ekonomin. Men misströsta inte, den billiga och GI-vänliga maten är supergod. Här får du några tips för att din matekonomi ska få en skjuts i rätt riktning.

När ledigheten är över och du öppnar plånboken brukar det inte finnas mycket över till extravaganser. Nu gäller det att tänka både smart och GI-vänligt. Tro det eller ej, men det går lätt som en plätt!

Här kommer våra bästa budget-råd för GI-vänlig mat, som dessutom är god. Vi bjuder även på tio billiga, goda och GI-vänliga recept.

Därför fördröjer alkohol din fettförbrännning!

Välj råvaror
Det är viktigt både vad du gör innan du handlar och när du har handlat. Innan du kommer så långt som till affären är det viktigt att du har gjort en ordentlig planering. Vitsen med planering inte bara en bättre ekonomi utan att det även är att det frigör tid.

Du vet vilka dagar du ska planera, handla eller laga mat. Andra dagar kan du göra annat. Med tiden blir det en rutin, och då går planering, handling och matlagning allt snabbare. Det är också mindre stressande att ha inplanerade rutiner i vardagen.

Handla råvaror
Ju färskare mat, desto fler näringsämnen finns bevarade i maten. Skippa hel- och halvfabrikat och köp hem råvaror.

Utgår du från så oprocessade råvaror som möjligt, medför det automatiskt bättre hälsa. I längden påverkar även det ekonomin.

Avocado en superfrukt!

Ta hand om det du handlar
Det är viktigt hur du behandlar råvarorna som du köper hem. Skaffa bra förvaringsboxar till kyl och sval, så hittar du lätt det du behöver utan att rota runt i hela kylen. Släng allt med utgånget datum innan du handlar, torka ur hyllorna och gör fint och fräscht till dina nya råvaror. Ha särskilda platser i kyl och sval till kött, grönsaker, ägg eller ost.

Ordning skapar bättre ekonomi genom att man tar tillvara maten innan den blir för gammal.

Några tips för en bra planering

 Innan du handlar:
• Gör veckomatsedel och inköpslista
Gör en enkel veckomatsedel som du sedan skriver en inköpslista utifrån. Fördelen med att skriva en egen veckomeny är att du enkelt gör din egen inköpslista efter menyn, oavsett om du storhandlar eller om du handlar fler gånger i veckan. En ordentlig inköpslista minskar risken för onödiga impulsköp.
Är ni flera i hushållet är det praktiskt att ha en kom ihåg lista och penna i köket. Där kan alla familjemedlemmar kan skriva upp vad som saknas eller om något tar slut.

Sov dig smal!

• Skaffa koll på din matekonomi
Genom att föra kassabok över alla matkostnader under månaden får du bättre överblick över vart pengarna går. OBS! Glöm inte att ta med det du handlar i kiosken och på fiket! Eller om du äter lunch ute, hur mycket kostar det egentligen per månad? Mot slutet av månaden kan du enklare se över hela bilden av kostnaderna. Var det verkligen värt att lägga så mycket pengar på pasta, ris och kålrötter? Eller blev ni mättare och gladare av att satsa på laxfilé och apelsiner?

• Gör din egen baskokbok
Blev middagen ovanligt lyckad just idag? Spara receptet! Du gör enkelt din egen baskokbok genom att köpa en pärm och plastfickor, där du stoppar in dina favoritrecept. Med en personlig baskokbok blir det mycket lättare att variera din vardagsmat och laga nya rätter. Där kan du hämta inspiration när du ska skapa din egen veckomeny.
Visst är det förnämligt att spara recept i datorn, men har du en pärm kan du spara både det du skrivit ur från internet och det du klippt från tidningar. Och du kan ha pärmen till hands i köket. Lägger du recepten i plastfickor är de enkla att torka av, om du skulle kladda ner medan du lagar mat.

När du har handlat:
• Dryga ut
Gamla fattigmansknep är att dryga ut med sådant som har högt glykemiskt index, till exempel ris eller ströbröd. Med GI-metoden väljer vi istället att sätta till kokt quinoa eller finhackade nötter i exempelvis köttfärs. Det ger dessutom rolig smak till biffarna eller köttfärslimpan.

• Planera för att ta hand om rester
Mat som inte stått framme i rumstemperatur kan mycket väl sparas till kommande måltider. Rester är ganska tråkigt, jag föredrar att tala om ”planned- overs” istället för ”left-overs”. (Planerat att det ska bli över istället för överblivet.)
Spara små ”slattar” att lägga i omeletter eller att äta som mellanmål. Skaffa små förvaringslådor, gärna i olika färger. En färg till fiskrest, en till köttrest och en till grönsaksrest, till exempel. Då hittar du enkelt det som du behöver.

Livsmedlen med bästa mättnadsskänslan!

• Laga matlådor
När du lagar middag är det enkelt att laga en portion extra. Den kan du kan ha till matlåda dagen efter. Matlådor behöver inte vara för att ta med till jobbet, de är även bra att ha hemma ”på lut” för olika tillfällen. Det kan vara när du behöver snabbmat, när du är ensam hemma eller om någon i familjen behöver äta före eller efter alla andra.
Ett annat sätt att göra matlåda är att göra storkok och sedan frysa in i portionsförpackningar. Märk väl med innehåll och datum.

Har du själv något tips som förbättrar matekonomin? Eller en budgeträtt som har räddat dig när kassan varit skral? Dela gärna med dig bland kommentarerna!

Publicerad: 2019-11-12

Tillbaka