Se vintern som en möjlighet till förändring. Skaffa dig nya rutiner och bättre kost- och träningsvanor.

Nu har vi vinter. Det snöblandade regnet, snön, de korta dagarna och den låga temperaturen och den mörka tid vi är i kan ge oss lite trötthetskänslor. Det är naturligt att det tar emot  med arbete, ”måsten” och planering och många känner sig trötta och likgiltiga. 

Beror min övervitk på dåliga gener!

Se vintern i ett nytt ljus

Men istället för att deppa ihop vill jag slå ett slag för vintern som en möjlighet till förändring och ge perspektiv på årstidernas växlingar. Deras inverkan på vårt humör och våra beteenden kan nyttjas till något konstruktivt istället för det negativa som många förknippar vintern med. Om julhelgerna kännetecknas av en allmän ”låt gå”-mentalitet med god mat, kaloristinna drinkar och gott vin som dröjer sig kvar som extrakilon runt midjan, kan vintern och oxveckorna obevekliga struktur kring arbete och vardagsliv bli en hjälp till en förbättrad självdisciplin. 

Gör en vinterplan

På samma sätt som vi behöver släppa taget och unna oss livets goda mår vi bra av struktur. En regelbundenhet i sömn, kost och motion under vintern kan därför bli en utmärkt språngbräda för att sätta upp mål när det gäller vikt och hälsa. Det är dags att sätta sig ner och göra en vinterplan! Fundera över vilka mål du vill uppnå när det gäller din fysiska och psykiska hälsa och vad du behöver göra för att komma dit du vill.  GI-metodens struktur är en utmärkt hjälp för att nå dina viktmål. Den balanserade blodsockernivån gör dig mer harmonisk och motståndskraftig, även på ett psykiskt plan. 

Tallrikens storlek avgör hur mycket du äter!

Bra nog är bra nog

Motion är ett bra antidepressivt verktyg om det tillämpas på rätt sätt. Du behöver fundera över din totala livssituation och klargöra vilket utrymme det finns för motion och vilken typ av motion du känner dig lockad av. För en del kan en kortare promenad till jobbet vara det enda utrymme som livssituationen tillåter, medan andra har utrymme för flera gympass i veckan. Överträning, eller att tvinga sig till en motionsform som du egentligen avskyr och saknar tid för, är inte positivt för varken kropp eller själ. ”Bra nog” är snarare den princip som du bör tillämpa i detta sammanhang! 

Sov gott 

Sömnens betydelse för vår psykiska och fysiska hälsa är otroligt viktig. Vinterns korta kalla dagar  inbjuder till en god nattsömn. Ta detta grundläggande behov på allvar och se till att lägga dig i tid så att du får dina åtta timmar per natt. Otillräcklig sömn är västvärldens mest övergripande hälsoproblem och bidrar till en mängd psykiska och fysiska sjukdomar, däribland depression. En annan konsekvens av dålig sömn är att kroppen känner sig stressad och därför binder fett. Detta kan till exempel vara en anledning till att du inte går ner i vikt som du önskar, trots GI-kost och träning. Att se över dina sömnvanor och försöka ta reda på anledningen till sömnbristen, till exempel negativa tankar, grubbleri, stress, sena vanor eller annat, är viktigt. Det är den mest primära åtgärd du ska ta till för att undvika vinterdepression. Då får du motståndskraft mot livets stora och små påfrestningar.

Därför ska du inte hoppa över frukosten!

Bjud aktivt motstånd

Vinterdepression är för de allra flesta inte något som bara drabbar oss, utan något vi aktivt kan kämpa emot - förutsatt att vi bestämmer oss för att ta ett aktivt ansvar för vår hälsa. Eftersom bristen på mening är kardinalsymptomet på depression handlar det om att försöka göra varje årstid meningsfull. Då får vi ut det mesta och det bästa av det som är. Lika väl som det kan vara meningsfullt att vara ledig och utan vardagslivets struktur och planering, kan den mörka årstiden inbjuda till självdisciplin och ett ökat ansvarstagande som gör det möjligt att verkställa dina livsmål.  Genom att balansera förändring och utveckling med perioder av återhämtning och reflektion får du kraft och inspiration till nya perioder av aktivitet och framsteg. Det är med andra ord inte en fråga om hur du har det, utan om hur du tar det!

Din stund på jorden är NU – ta vara på den!

Kom ihåg-listan

  1. Se vintern i ett nytt ljus. Det här är din chans till förändring.
  2. Gör en vinterplan. Fundera över vilka mål du vill uppnå när det gäller din fysiska och psykiska hälsa och vad du behöver göra för att komma dit du vill.   

  3. Good enough! Välj motionsform och motionstillfälle som passar just dig.   

  4. Sussa sött. Satsa på att sova minst 8 timmar per natt.  

  5. Kämpa! Bestäm dig för att ta ett aktivt ansvar för din hälsa.   

  6. Lev här och nu. Därför vår bästa tid är nu, är nu, är nu...!
Publicerad: 2019-11-25

Tillbaka