Du behöver inte ha dåligt samvete för att du serverar frysta grönsaker till middag. Fryst kan vara nyttigare än färskt, visar forskning. Frysta grönsaker tas om hand så pass snabbt att den mesta näringen bevaras.

Enligt en studie kan färska grönsaker du har köpt i disken förlora upp till 45 procent av sitt näringsinnehåll innan de landar på ditt matbord. Anledningen är att det kan ta upp till två veckor innan skördade grönsaker fraktats och transporterats till butiken, där de också kan bli liggande en tid

I en brittisk studie har man sett att gröna bönor förlorar 45 procent av vissa vitaminer innan de hamnar på tallriken. När det gäller broccoli och blomkål är siffran 25 procent och morötter och ärter hinner förlora cirka 15 procent av sina viktigaste vitaminer på grund av att det tar runt 10 dagar innan de hamnar på tallriken.

Enligt samma studie innehåller frysta ärter 30 procent mer vitamin C än färska. Därför är frysta grönsaker faktiskt ibland minst lika bra, eller bättre, än färska, såvitt man inte har tillgång till nyskördade godsaker direkt från det egna trädgårdslandet, förstås.

Örter och kryddor bra vid för hälsan!

– Köper man ”färska” grönsaker som legat länge i disken är de ju inte så färska längre. Skillnaden i näringsinnehåll mellan färsk och fryst är inte jättestor, men frysta grönsaker är väldigt praktiska att ha i frysen. Har man alltid grönsaker hemma ökar chansen att man äter mer av dem, säger nutritionisten Irène Mattison på Livsmedelsverket.

Hon berättar att frysta grönsaker tas om hand så pass snabbt att den mesta näringen bevaras. De blancheras, det vill säga får ett hastigt uppkok, innan de fryses ner. Då försvinner visserligen en liten del av näringen, men innehållet är ändå större än om man köper ”färskt” som legat i veckor i grönsaksdisken.

Matmyter

– Konserverade grönsaker går igenom en tuffare process innan de hamnar i burken, vilket talar för att det är sämre med vissa näringsämnen i dem, säger Irène Mattison.

När det gäller tillagning av grönsaker ska de kokas kort tid i lite vatten för att behålla mesta möjliga näring. Ju mer vatten, desto mer nyttigheter lakas ur.

– Fryst är också bra eftersom man kan tillaga precis så mycket som det går åt för stunden. Man slipper värma upp allt på en gång och värmehålla om inte alla i familjen äter samtidigt.

Irène Mattisson passar också på att avliva myten om att grönsaker uppvärmda i mikro skulle vara näringsfattiga.

– Det är inte sant att näring dör av mikrovågor. Tvärtom är det en fördel att värma grönsaker i mikrovågsugn eftersom man bara behöver använda lite vatten och uppvärmningen går snabbt.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka