Höga stressnivåer gör att kroppen bränner fett långsammare. En studie avslöjar hur mycket kaloriförbrukningen minskar under en stressig dag!

Hur stressad du känner dig har en direkt koppling till hur snabbt din kropp förbränner dagens måltider, avslöjar en amerikansk studie. Det har länge varit känt att höga stressnivåer kan leda till övervikt, men forskare vid Ohio State University som nu har lyckats visa hur det går till.

I undersökningen deltog 58 kvinnor, med en snittålder på 53 år, som först fick svara på frågor kring stress och sedan äta en stor måltid. Efteråt mättes deras förbränning och forskarna kunde konstatera att de stressade kvinnorna brände i genomsnitt 104 färre kalorier under de 7 timmarna efter måltiden. Både fettförbränningen och kaloriförbrukningen gick ner, medan insulinnivåerna steg. Långvarig stress skulle därför kunna motsvara en viktökning på nästan 5 kilo per år, enligt forskarna.

Vilka ursäkter använder du för att inte gå ner i vikt?

Det var inte enbart ett högt tempo på jobbet som påverkade förbränningen, utan även stressande händelser i form av konflikter med vänner, problem med barnen och gräl med partners. Sådana händelser kan vara svåra att undvika, men om vi är medvetna om att kroppen bränner fett långsammare vid stress kan vi motverka viktuppgång genom att välja extra hälsosam mat sådana dagar, tipsar forskarna.

5 tecken på att du stressar för mycket

stress-700x439
Är du konstant stressad? Då känner du troligen igen något av dessa symptom, som ofta uppkommer i samband med stress. Så här lindrar du problemen!

De flesta av oss stressar ibland, och det behöver inte vara negativt. Om du däremot hamnar i ett mönster där stress tar över vardagen under en längre period, kan det vara dags att se upp och försöka ändra på din livsstil.

Bränn fett med stavgång!

Här är fem tecken på att du lever ett för stressigt liv, och borde ge dig själv tid för avslappning och lite lugn och ro: 

1 – Magproblem

Ett första tecken på att du stressar för mycket är ofta att du får problem med magen. Magkatarr, diarré eller förstoppning är vanliga tecken på att din kropp är stressad. Bästa tipset för att bli bättre i magen är förstås att varva ner, men en smart quick fix är att gå ut och springa – det ger en endorfinboost som hjälper till att lugna både dig och magen.

2 – Du tappar hår

Tre till sex månader efter en väldigt stressig period kan det hända att du börjar tappa mer hår än normalt. Det beror på att stress bidrar till att kroppen utsöndrar höga nivåer av androgener, en sorts hormon som stör hårsäckarna och kan orsaka tillfälligt håravfall. I efterhand går det inte att göra så mycket åt det, men boosta håret som sitter kvar genom att äta hälsosam kost med mycket vitaminer.

3 – Finnar och dålig hy

Precis som håret är också hyn känslig för högre doser än normalt av androgener, och akne kan blomma ut. Botemedlet är förstås att bryta stressmönstret, men att undvika crèmer och smink som täpper till porerna hjälper också till på traven.

4 – Ryggont

När vi stressar gör sig kroppen redo för att fly från en farlig situation. Pulsen och blodtrycket höjs, och stresshormonerna som utsöndras i kroppen får musklerna att spänna sig.  Stressar du ofta kan det leda till muskelvärk och –knutor, särskilt i kombination med att du sitter stilla vid ett skrivbord om dagarna. Träning och stretch är bästa medicinen mot värkande muskler – bryt gärna arbetspasset och rör på dig några minuter mitt på dagen.

5 – Utslag och eksem

Långvarig stress stör immunförsvaret, och kan göra din hud känsligare och mer mottaglig för infektioner. En mild och mjukgörande crème kan hjälpa till att lugna huden tills du själv lugnat ner dig.

Hur träningsfuskar jag smart?

Bli av med stressen – gå ut i naturen

lugn_av_naturen
Allt fler drabbas av stressrelaterade sjukdomar och intresset för hur man ska varva ned är större än någonsin. Ett enkelt sätt att klara av vardagsstressen är att vara i naturen!
 

Hur påverkar träningen mitt skelett?

6 smarta tips – så kombinerar du familjeliv med karriär

barn+karriar-700x440

Att vara förälder är ofta lika krävande som ett heltidsjobb. Hur pusslar man egentligen ihop tiden för att hinna med både arbete och familj? Här är knepen som hjälper dig på vägen!

1.    Om du vill göra karriär – stå för det!
Det är inget fel med att vilja nå sina mål trots att man blivit förälder. Det jobbigaste brukar vara att försöka låtsas som att jobbet inte betyder så mycket för dig som det faktiskt gör.

2.    Om du inte vill göra karriär – stå för det!
Alla måste inte drömma om att lyckas på jobbet. Trivs du bra med att gå hemma, eller arbeta bara för att få en inkomst, är det helt okej. Våga erkänna det för dig själv och andra så kommer du känna dig tryggare med ditt val.

3.    Ta inte jobbet så fruktansvärt allvarligt.
Måste du verkligen skicka iväg det där jobbmejlet i exakt den här sekunden? Nej, troligtvis går det lika bra om du väntar lite och istället ger barnen uppmärksamhet om de behöver. Låt var sak ha sin tid.

4.    Krångla inte till det.
Ibland krånglar vi till saker i onödan och gör de svårare än de faktiskt behöver vara. Försök att göra allt runt omkring dig så enkelt det bara går, så blir det lättare att sköta både familj och arbete.

5.    Var närvarande på jobbet
När du jobbar gör du bäst i att fokusera på arbetet. Släpp det dåliga samvetet – du kan ändå inte passa ungarna just nu.

6.    Var närvarande hemma.
Samma sak här – du kan inte styra jobbet hemifrån. Var i nuet så får du ut det bästa av båda världar.

Publicerad: 2019-10-29

Tillbaka