En halvtimmes promenad om dagen, kan det verkligen göra stor skillnad för hur vi mår och tänker om oss själva? Svaret är JA.

Att kropp och själ hör ihop är en självklarhet numera, och när vi rör på oss utsöndras en mängd må bra-ämnen som gör oss gladare, piggare, lugnare och mer tillfreds, visar studier.

Och inte bara det: all fysisk aktivitet tränar hjärnan också. När vi promenerar, eller motionerar på andra sätt, stimuleras bland annat nybildningen av hjärnceller, samtidigt som blodgenomströmningen och syresättningen ökar – vi får bättre minne, blir skärpta och fokuserade och får skydd mot alzheimer och demens.

Det har också visat sig att det är bättre för hälsan att vara mullig och röra på sig än smal och stillasittande.
Kort sagt: att ta en promenad om dagen är så enkelt – och de positiva effekterna är enorma.

Choklad bästa medicinen mot hosta!

Så här bra är det att promenera!

Förbättrar sömnen

Studier visar att insomningstiden blir kortare och sömnen effektivare och mer sammanhängande av promenader – troligen på grund av att aktiviteten i hotsystemet minskar, där känslor som stress och oro sitter, och att musklerna får lättare att slappna av.

Skyddar mot depression

All motion där vi får upp pulsen och svettas, t ex raska promenader, förebygger depression, enligt ny spännande forskning. När vi använder musklerna tillverkas nämligen ett enzym som skyddar hjärnan från skadliga ämnen som bildas vid stress. Inflammationsnivån i kroppen sjunker också (inflammationer kan leda till depressioner, cancer och hjärt-kärlsjukdomar bland annat). Dessutom är fysisk aktivitet viktigt för att behandla depressioner.

Lindrar smärta

Endorfin kan beskrivas som kroppens eget morfin – ett hormon som ökar markant när vi rör på oss. Det gör oss inte bara på gott humör utan lindrar också smärta, visar studier. Därför är promenader suveräna som egenvård mot värk.

Bästa snacksen till TV-soffan!

Vässar minnet och inlärningsförmågan

I dag vet forskarna att hjärnan får nya celler under hela livet. Och motion stimulerar nybildningen ännu mer. Det är lika effektiv hjärngymnastik som att lösa korsord eller sudoku. Vi får lättare att lära oss nya saker, minnet förbättras, förebygger alzheimer och demens och minskar risken för att drabbas av hjärnskador vid stroke. Dessutom får vi bättre balans och koordination.

Gör oss piggare

Motion påverkar kroppen på en mängd sätt. Hjärtat pumpar in mer syre i hjärnan och hela kroppen, blodtrycket sjunker och produktionen av ett speciellt signalprotein, BDNF, Brain-derived neurotrophic factor, ökar – som gör att vi blir piggare och känner oss mer vakna och alerta.

Ökar självkänslan

Publicerad: 2020-03-09

Tillbaka