Högt GI
Alla sorters majsflingor och rispuffar, sötad mûsli, torra havregryn
Medel GI
All-Bran, havregrynsgröt
Lågt GI
Linfrö, psylliumfrön, kli, rågflingor,
Ju snabbare flingorna smälter i mjölken eller filen, desto högre GI kan man anta att de har. ”Snabbsmältare” som klassiska Corn Flakes har ett GI-värde som närmar sig vitt mjöl. Även om sockermängden är hög i de flesta flingor, är det inte sockret som ger det högsta GI-värdet, utan mjölet.
Gröt har lägre GI
Havregrynsgröt får ett lägre GI än torra havregryn och det beror på att havregrynet har en vattenlöslig fiberkärna som frigörs när grynen kokas.
|
|
Gelé som sänker GI-värdet
Flingor och müsli med mycket fibrer får ett lägre GI-värde. Icke vattenlösliga fibrer kan kroppen inte bryta ned och de vattenlösliga fibrerna (linfrö, psylliumfrön, havrekli), har en positiv effekt på GI-värdet eftersom det bildar en gelé som sänker blodsockerstegringen.
|