Visste du att kakao innehåller betydligt mer antioxidanter och mineraler än spenat? En skärva mörk choklad till fikat är både gott och nyttigt. Men det är stor skillnad mellan märken!
Få saker är så tätt sammankopplat med njutning som choklad. Och att unna sig en bit med riktigt hög kakaohalt kan faktiskt vara nyttigt – den lilla godsaken är nämligen laddad med antioxidanter, vitaminer och mineraler!
Egentligen är det bara sockret som är negativt med traditionell choklad, dock är det inte lite socker det rör sig om. Sveriges populäraste mjölkchoklad innehåller 58% socker, och även i en mörk choklad är i princip allt som inte uppges som kakao socker. I 65% mörk choklad är alltså nära 35% socker.
Men att enbart fokusera på kakaoprocenten ger inte hela sanningen. Fetthalt, sockermängd och ingredienslistan har också en avgörande faktor när vi jagar det bästa alternativet.
I en studie från University of Aberdeen på 21 000 vuxna under 12 års tid visade att de som åt mycket choklad hade bättre hälsa än de som inte åt någon choklad.
Dessutom jämförde de resultaten från redan publicerad forskning från olika länder om kopplingen mellan choklad och hjärt- och kärlsjukdomar, för att försäkra sig att om att resultaten var tillförlitliga.
På frågan om de brukade äta choklad så sa 20 procent av testpersonerna att de avstod helt. Men i genomsnitt åt testpersonerna 7 gram per dag. Och vissa åt uppåt 100 gram.
Det visade sig att de som åt mest choklad löpte 45 procent lägre risk att dö av hjärt-kärlsjukdomar. Sannolikheten för att hamna på sjukhus eller dö på grund av hjärtinfarkt var 9 procent lägre. Dessutom var risken att få en stroke 23 procent lägre för de som åt mest choklad.
Det verkar alltså inte finnas någon anledning att skära ner på chokladintaget. Det är bättre att äta 100 gram än ingenting alls, enligt studien.
Det bör dock poängteras att den genomsnittliga chokladkakan som säljs i livsmedelsbutiken med största sannolikhet innehåller en massa ingredienser som ändå kan vara skadliga för hälsan på olika sätt. Det bästa är att välja så mörk choklad som möjligt. Den får då även gärna vara ekologisk.
I hälsokostbutiker finns dessutom nyttiga rawfood-alternativ som sötats med exempelvis kokosnektar eller agavesirap. Då får man i sig en massa välgörande enzymer samtidigt som man slipper det vita sockret.
Nutri-Nick är en ny svensk choklad där allt tillsatt socker är ersatt med stevia. Stevia är en växt som använts i sydamerika i tusentals år och som är ca 300 ggr sötare än socker. Stevia har ingen påverkan på blodsockret och innehåller inga kalorier. Tyvärr finns syntetisk stevia också som inte är lika nyttig.
- Färdiglagat till dörren
- Lunch och middag
- Daglig coaching via mail
- Recept och träningstips