Nu visar en ny studie från UCLA att du kan motverka sockrets negativa konsekvenser genom att äta mat rik på fettsyran DHA. Om du kan välj vildlax då den innehåller mer av det goda.

Det är omega 3-fettsyror i olika former som man har sett motverka fruktosets negativa effekter på hjärnan. I studien fann forskarna att de hundratals förändrade generna i hjärnan, som är skadade av fruktos, kan leda till sjukdomar som diabetes, hjärt– och kärlsjukdomar och Alzheimers. Vad de också fann var att kost som är rik på omega 3 eller dokosahexaensyra (DHA) kan vända på de negativa effekterna som fruktos medför.

DHA förekommer naturligt i hjärncellerna men inte i tillräckligt stor mängd för att bekämpa sjukdomar. Men man kan tillföra det – via vild lax (den lax vi köper i affären är ofta odlad och då beror det på vilken föda den fått hur mycket DHA den innehåller), linfrön, chiafrön och valnötter.

Vilka gryner och fröer är bäst om du vill äta GI?

– DHA påverkar inte bara en eller två gener, det förändrar tillbaka hela genmönstret till det normala, vilket är anmärkningsvärt, säger Xia Yang, biträdande professor i integrativ biologi och fysiologi på UCLA och en av författarna bakom studien.

Vägen till slutsatserna har gått via experiment där forskarna utbildat råttor i att hitta ut ur en labyrint. Därefter har de delat in dem i tre grupper. Ena gruppen med råttor drack vatten med fruktos motsvarande vad en människa får i sig om hen dricker en liter läsk om dagen, den andra gruppen drack också fruktosvatten men fick även äta en kost rik på DHA och den tredje gruppen drack vanligt vatten och fick ingen tillförsel av DHA.

Pumpan en riktig vitamin bomb!

Resultatet? Gruppen som fick fruktosvatten hade nedsatt minne och högre blodsocker, insulinnivåer och triglycerider (precis som hos människor är alla tre kopplade till fetma och diabetes). Råttorna som druckit vatten med DHA hittade ut ur labyrinten lika snabbt som råttorna som drack vanligt vatten, vilket alltså tyder på att DHA eliminerar fruktosets skadliga effekter.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka