De är runda eller avlånga, orangefärgade och fulla med vitaminer. Njut av pumpasäsongen och glad Halloween!

De är runda eller avlånga, orangefärgade och fulla med vitaminer. Njut av pumpor det är höstens superfood!

Den färgstarka pumpaväxten tillhör gurksläktet och är populär som Halloweendekoration. Men du kan göra mer än läskiga ljuslyktor genom att gröpa ur en pumpa. Till exempel laga riktigt goda grytor, puréer och soppor!

Pumpa är gott, fiberrikt, kalorisnålt och innehåller en hel del C-vitamin, E-vitamin och magnesium. Ett riktigt superfood, med andra ord.

Själv test- vem är du?

Ta tillvara på pumpakärnorna också! Pumpakärnor är nyttiga frön som innehåller ett flertal viktiga vitaminer, mineraler och näringsämnen. Fröna innehåller till exempel en betydande mängd zink som bland annat behövs för att kroppens immunförsvar och hormonomsättning ska fungera normalt. Pumpakärnor innehåller också magnesium och kalcium.

Spaghettipumpa med färssås 

Ingredienser:

1 st spaghettipumpa
  salt


Spaghettipumpa (eller spaghettissquash, som den ibland kallas) brukar finnas i grönsaksdisken på hösten. Det är en trevlig grönsak vars innanmäte består av långa trådar, ungefär som spaghetti. Den är god att äta tillsammans med helt vanlig köttfärssås eller varför inte med pastasås av quorn?

Varning för stress!

Så här gör du

1.
Värm ugnen till 150°. Dela pumpan på längden och skrapa ut kärnorna. (Spara dem till att rosta.)
2.
Pensla på olja och baka pumpan i 40-50 minuter.
3.
När den svalnat så mycket att den går att hålla, skrapa ut fruktköttet med en gaffel. Det delar sig i smala strimlor som liknar spaghetti. Servera med färssås och vitkålssallad.

Quornsås

Ingredienser:

Till 4 personer behöver du:
600 g quornfärs
1 gul lök
2 msk olivolja
1 morot
2 msk riven rotselleri
1 förpackning (500 g) krossade tomater
1 dl rött vin
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
salt och malen svartpeppar
2 vitlöksklyftor

Till servering:
riven parmesan
sallad 

5 upptäckter som påverkar ditt midjemått!

Så här gör du

1.
Skala och hacka löken. Skala och riv morot och rotselleri. Fräs löken i olja i en stekpanna och lägg över i en gryta.
2. Quornfärssås | GI Viktkoll
2.
Tillsätt tomatkross, vin, tomatpuré, morot och selleri. Koka på svag värme med locket på glänt i 15-20 minuter. Rör ner quornfärsen.
3.
Krydda med salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Låt såsen få ett uppkok före servering
Publicerad: 2019-11-13

Tillbaka