En ny studie kommer med alarmerande resultat för alla som valt bort vanlig läsk till förmån för lightprodukter med sötningsmedel. Såväl blodsockret som glukoskänsligheten kan försämras. Förklaringen tycks ligga i en förändrad tarmflora på grund av sötningsmedlet.

Att vi ska undvika livsmedel med högt sockerinnehåll är ingen nyhet för dig som vill leva hälsosamt. Utbudet av livsmedel som är sötade med olika sorters sötningsmedel har därför ersatt många vanliga produkter, inte minst inom dryckessegmentet.

Tallrikens storlek avgör hur mycket du äter!

Men nya studier visar att även sötningsmedel kan höja blodsockernivån liksom försämra den så kallade glukoskänsligheten, något som kan öka risken för övervikt och diabetes typ 2.

I en artikel i vetenskapsskriften Nature redovisar israeliska forskare att sötningsmedel har en negativ effekt på människor. I en grupp om 400 personer som regelbundet åt och drack livsmedel sötade på konstgjord väg såg man en förändring i tarmens bakterieflora, liksom nedsatt glukosintolerans och förhöjda blodsockervärden – båda två riskmarkörer för övervikt och diabetes. Samma resultat har man sett i studier på möss. I studien undersökte forskarna effekterna av sackarin, sukralos och aspartam – alla tre mycket vanliga i såväl läsk som sylt och yoghurt.

”Resultaten av studien är viktiga. Tidigare har vi känt till att den söta smaken i exempelvis läsk kan öka sockersuget och hungerskänslorna, men denna studie pekar på ett mer direkt samband mellan övervikt och sötningsmedel”, säger kostrådgivaren Ola Lauritzson.

Alkohol fördröjer din fettförbränning!

Slutsatsen är tydlig: Vill du gå ner i vikt bör du undvika alla sötade produkter, oavsett om de innehåller vanligt socker eller sötningsmedel.

”Om du absolut vill dricka en läsk så är mitt råd fortfarande att du ska välja en lightvariant utan vanligt socker. Den ger mindre blodsockerpåverkan och innehåller färre kalorier. Men helst ska du förstås undvika även dem. Tricket är helt enkelt att vänja sig av med suget efter det söta. Och den goda nyheten är att det brukar gå ganska fort. Redan efter ca två veckors avhållsamhet har smakpreferenserna förändrats och suget försvunnit hos de flesta”, säger Ola Lauritzson.

Publicerad: 2019-11-25

Tillbaka