Den fjärde energikällan förutom kolhydrater, fett och proteiner är alkohol.

Alkohol innehåller mycket energi och tar i likhet med protein och fett en komplicerad väg genom kroppen och påverkar på sin väg en lång rad hormoner och signalsubstanser, liksom värmeproduktionen. I motsats till vad många tror innehåller starksprit nästan inga kolhydrater alls, och vin bara några gram kolhydrater per glas.

Så här får du hela familjen att äta GI!

Öl, cider och söta likörer innehåller däremot mängder med socker som i kombination med kalorierna i alkoholen är negativt för vikten. I öl är sockerarten maltos särskilt vanlig. Maltos har högre GI än vanligt socker, och till och med högre GI än druvsocker. Därför bör du undvika vanlig öl om du försöker gå ner i vikt.

Men vilken form alkoholen än har så bromsar den fettförbränningen. Så länge du har alkohol i kroppen prioriterar nämligen levern att bryta ner alkoholen och i princip all fettförbränning stannar upp under tiden. Oavsett ålder, kroppsstorlek och kön förbränner levern motsvarande cirka 2 cl starksprit i timmen, så det tar ungefär två timmar för levern att bryta ner alkoholen i ett glas vin. Slutsatsen är att du bör vara måttlig med all alkohol när du vill gå ner i vikt, men om du måste välja är vin det bästa. Skillnaden mellan rött och vitt är ganska liten, det viktiga är inte färgen utan snarare att det är ett torrt vin. I många viner från Nya världen som Australien, Sydafrika och Kalifornien tillsätter producenterna druvsaft efter tappningen för att ge vinet en sötare smak vilket innebär att sockermängden ökar.

Häften av alla svenskar är överviktiga - är du en av dem?

För dig som älskar öl finns det faktiskt en räddning. De flesta stora ölproducenterna har lanserat särskild lågkolhydratöl med ungefär hälften så mycket kolhydrater som i traditionell öl. 33 cl av dessa nya ölsorter motsvarar ungefär ett glas vin.

Ur Allt om GI-metoden av Ola Lauritzson

Publicerad: 2020-07-28

Tillbaka