Ola Lauritzson
KostrådgivareOla Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Lästid: 4 minuter
Det är viktigt att förstå kolhydrater och dess funktion i kroppen. Det finns i det mesta du äter dagligen, vilket gör att du kan välja olika typer av kolhydrater för olika syften, och därmed göra hälsosamma kostval i vardagen. Här kommer vi gå igenom vad kolhydrater är, varför det är viktigt för oss samt förklara olika typer mer ingående. Vi kommer även berätta om vad som är bra kolhydrater vid viktnedgång
Kolhydrater är ett samlingsnamn för kostfibrer, sockerarter och stärkelse och utgör ett av kroppens tre huvudsakliga energikällor tillsammans med fett och protein. När du äter kolhydrater så bryts det ner i kroppen och bildar sockerarten glukos. Glukosen omvandlas sedan till glykogen som är energi till dina celler och lagras i musklerna och i levern, och blir en energireserv. I levern används reserverna för att hålla blodsockret på en jämn nivå, och den i musklerna används vid fysisk aktivitet.
Vilken grupp de olika kolhydraterna hamnar i baseras på deras kemiska sammansättning. Det är sammansättningen som påverkar vilka egenskaper och funktion de har i kroppen:
Detta är den minsta enheten av kolhydrater då den består av endast en molekyl. Detta gör att kroppen snabbt kan bryta ner och ta upp den. Monosackarider är till exempel fruktos (fruktsocker) och glukos (druvsocker).
Disackarider utgörs av två monosackarider som är kemiskt sammansatta. Detta gör att kroppen tar upp det lite långsammare eftersom de först måste brytas ner till monosackarider. Laktos (mjölksocker), maltos och sackaros (vitt socker) är disackarider.
Polysackarider består av fler än två monosackarider som är sammanlänkade och komplexiteten skapar en långsammare absorption. Detta ger en gradvis och mer långvarig energifrisättning. Exempel på polysackarider är stärkelse (till exempel potatis) och kostfibrer.
När man pratar om snabba och långsamma kolhydrater syftar man alltså på den kemiska strukturen. Nu kommer vi gå igenom och förklara dessa närmare.
Snabba kolhydrater bryts alltså snabbt ner i kroppen och ger en snabb ökning av blodsockernivån. Detta innebär även att blodsockernivån sedan kan krascha. Snabba kolhydrater ger dig en energikick, men kan även leda till att du snabbt känner dig hungrig igen eftersom nivån sedan sjunker hastigt. När du vill fylla på med energi snabbt är denna typ av kolhydrater ett bra alternativ.
Långsamma kolhydrater är viktigt i en hälsosam kosthållning. Deras fördel är som sagt att de bryts ner långsammare och håller blodsockret stabilt. Du får en längre mättnadskänsla vilket minskar risken att du överäter och gör att du kan prestera jämnt under dagen.
Vid viktnedgång är det viktigt att fokusera på att välja långsamma kolhydratkällor som ger dig långvarig energi och håller ditt blodsocker och hunger i schack. Några av våra bästa tips är att:
Att förstå skillnaden mellan långsamma och snabba kolhydrater är nyckeln till att göra hälsosamma kostval. Väljer du långsamma kolhydrater med lågt GI kan du optimera din energinivå, stabilisera blodsockernivån och främja viktnedgång om det är ditt mål. Kom ihåg att en balanserad kost, kombinerad med regelbunden fysisk aktivitet, är grundläggande för att uppnå och bibehålla en hälsosam livsstil!
Kolhydrater är ett samlingsnamn för kostfibrer, stärkelse och sockerarter. Det är ett av våra tre energigivande näringsämnen tillsammans med fett och protein och finns i det mesta vi äter i olika mängder.
Snabba kolhydrater är den typen av kolhydrater som kroppen bryter ner snabbt och ger en snabb ökning av vårt blodsocker. Exempel på snabba kolhydrater är vitt bröd och pasta samt socker.
Långsamma kolhydrater bryts ner långsammare av kroppen då de är mer komplexa i sin kemiska struktur. Det gör att vi får en jämnare blodsockernivå och längre mättnadskänsla. Exempel på långsamma kolhydrater är fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker och baljväxter.
Publicerad: 2024-01-18Välj mellan 10 nyttiga måltider